5 reasons why you should send your child to preschool

Preschool is important for child development – after all, the kids do a lot more than play there. In preschool or daycare, kids are given important tools for later life
ergobag-schoolbackpack-preschool

Nogle forældre spørger sig selv, om deres barn nu også skal i børnehave. Er det mon det rigtige for mit barn, eller føler det sig tilsidesat og fravalgt? Ofte er det svært at give slip, både for forældrene og barnet. I Danmark sender de fleste af os dog gerne vores børn i daginstitution. Således tilbringer 88% af alle 3-5 årige mindst 30 timer i børnehave, og de udnytter tiden godt:

1. Børnene lærer at begå sig socialt

Før kendte barnet måske kun spillereglerne i sin egen lille familie. I børnehaven lærer det af forholde sig til helt nye situationer. For det meste er der 15-20 børn på hver stue. Her lærer barnet at indordne sig resten af gruppen. Selvsagt er denne proces ofte forbundet med skænderier og konflikter blandt børnene. Disse må barnet enten udholde eller løse. Ofte sker dette uden pædagogernes indblanding. På den måde udviklet børnene en fornemmelse for samspillet med andre og lærer de sociale spilleregler at kende. Denne udvidelse af det hidtil kendte familieliv er vigtig for barnets følelsesmæssige og intellektuelle udvikling.

2. Børnehaven understøtter barnets personlighedsudvikling

I familien derhjemme har barnet ofte en fast rolle. Dette er et vigtigt og sundt mønster, der giver stabilitet og sikkerhed i de første leveår. Det er dog mindst lige så vigtigt for barnet også at lære andre roller samt sin plads i andre sociale sammenhænge at kende. Børnehaven er et sikkert og beskyttet sted at øve sig i dette. I de ca. tre år, barnet går i børnehave, lærer det at omgås nye mennesker, at integrere sig i en gruppe og får rig mulighed til at videreudvikle sig på mange områder. Barnet indtager flere forskellige roller i løbet af børnehavetiden, påtager sig ansvar og bliver derigennem mere selvsikker. Her er både fri leg og pædagogstyrede aktiviteter vigtige.

3. Læring – af og med hinanden

I børnehaven er alle årgangene som regel blandet på stuerne, og der kan derfor være stor aldersspredning. Hvert eneste barn har sine egne talenter og færdigheder – hertil kommer etnisk baggrund, kultur eller religion. Disse forskelligheder giver vigtige impulser, der understøtter læringen. Børn lærer nemlig ikke kun gennem definerede læringssituationer, men i lige så høj grad ved at betragte andre, og herefter efterabe og gentage det observerede. På den måde lærer børnene af hinanden, og udbygger samtidig deres egen viden, kunnen og sociale færdigheder.

4. Målrettet træning og udvikling af grundlæggende færdigheder

I børnehaven understøtter pædagogerne dit barns udvikling på alle vigtige områder. Gennem lege og aktiviteter fremmes barnets sproglige udvikling, motorik, koordination, kognitive evner, emotionalitet og empati. Pædagogerne understøtter barnets udvikling gennem igangsætning af leg og læring, ligesom de tager pædagogiske materialer, billedbøger og legeredskaber i brug. I mange børnehaver kommer børnene også på ture, f.eks. i zoo eller på bondegårdsbesøg. Undersøgelser har vist, at disse læringsfremmende omgivelser spiller en stor rolle for barnets senere indlærings- og koncentrationsevner.

5. Vær opmærksom på særlige karaktertræk og behov

Ofte er børnehaven det første sted, man bliver opmærksom på særlige karaktertræk eller udviklingsproblemer. Pædagogerne lærer hvert enkelt barn godt at kende, og kan derigennem støtte barnet målrettet i forhold til særlige evner, styrker og svagheder. Er der behov for det, gør dette store kendskab til barnet det muligt at indhente professionel hjælp tidligt i forløbet, så barnet er bedst muligt rustet til skolestarten.

child-learning-whiteboard

Why early childhood learning is so important

I guess everyone has heard of the expression "lifelong learning". But when is the best time to start educating our kids?
Norah
08.12.2014
in Impulso
Read more

You might like these products